21 Nisan 2018 Cumartesi

Evren Hakkında (uzay,zaman,gezegen,gökada,yıldız,ışık,kozmos)

Çoğu insan hayatının bir döneminde evreni ,dünyayı ,benliğini ,yaşama nedenini ve amacını sorgular.Benim bu dönemim liseden üniversiteye geçiş zamanıma denk geldi.Ve bu evreye girdiğin vakit ,sorularına bulduğun her cevap yeni bir soru çıkarır karşına.Bu da insanı meraka ve araştırmaya iter.Bunun sonucunda astronomiden dine , dinden felsefeye uzanan bir serüvene girdim.Bu yazımda astronomi alanında ilgimi çeken bilgilerden bahsedeceğim.

Dünyamız samanyolu gök adasının içindeki güneş sisteminde bulunuyor.Evrende hesaplamalara göre 300 milyar galaksi var.Bizim Gök adamızda(galaksi) 400 milyar yıldız olduğu varsayılıyor.Güneşimizin de bir yıldız olduğunu düşünürsek,galaksimizin büyüklüğünü siz düşünün.İnsan aklı bu büyüklükleri anlamakta zorlanıyor.


Güneşimiz samanyolu’nun merkezinden yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Bu arada ışık yılı zaman değil mesafe ölçüsüdür ve 1 ışık yılı  9.5 trilyon kilometreye tekabül ediyor.
Güneş sistemi, Samanyolu Galaksisi’nin merkezi etrafında saniyede ortalama 230 km hızla yol alır.Yani dünyamız ve gezegenler  okullarda gördüğümüz gibi durağan bir güneş etrafında değil ,aşağıda eklediğim GIF resimdeki gibi hareket ediyor.



Birde gezegenlerin güneşin etrafında neden deli gibi döndüğüne  açıklık getirelim bir GIF resimle.



Dünyada yer çekimi dediğimiz , uzayda kütle çekimi olarak adlandırdığımız bir fenomen mevcuttur.Kütleli herşey yani gezegenler ,yıldızlar , galaksiler uzay zamanı büker .Bu yüzden kütlesi küçük olan madde kütlesi büyük olanın etrafından yani çekim alanından kaçamaz.
Aşşağıda ki video kütle çekiminin ve uzay zaman bükülmesinin çok güzel örneği.Elin öğretmenleri ne güzel düzenekler kurup öğrencileri nasıl da güzel bilgilendiriyor.İnsan çok özeniyor.



Bu bilgiler eşliğinde görülebilir evrenin dahi uçsuz bucaksız olması insanı hayretler içinde bırakıyor.

Ve evrende yanlız olduğumuzu düşünmek inanın çok komik geliyor ...
Bir tavsiye ; izlemediyseniz Cosmos belgeselini mutlaka izleyin .Carl saganın sunumu eski yapım  ilk belgeseldir. Neil deGrasse Tyson nın sunduğuda (Cosmos:bir uzay serüveni ) güncellenmiş yeni versiyonudur.
Bilimle kalın...

2 yorum:

  1. Bu güzel yazıyı okuma şerefine nail olduğum için bugün kendimi çok şanslı hissediyorum. Burası gittikçe şenlenecek gibi duruyor. Heyecanla bekliyoruz efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet bey çok teşekkür ederim ilginize.
      Saygılar ...

      Sil